Dit liedje heb ik op mijn blog gezet, omdat dit liedje heel erg mooi gezongen is en de inhoud van het liedje vind ik heel belangrijk en mooi. Het liedje zet iedereen aan van de wereld om iets aan ons gedrag te doen, zodat we de maatschappij minder vervuilen. Want zo kan het niet meer verder. Want wij verwoesten zelf ons eigen planeet door geen rekening te houden met het klimaat. Men moet leren de aarde respecteren.
Onze te grote ecologische voetafdruk
Ik had dit resultaat wel verwacht, maar toch wil ik daar wel iets aandoen. Ik ben iemand die zegt van ik wil meer mijn fiets gebruiken dan de auto, ik wil minder vlees eten, ik wil minder opreis gaan,... Ik zeg dat allemaal dat ik dit wil doen. maar er komt daar helemaal niks van in huis.
Volgens mij heeft de industrie de grootste ecologische voetafdruk. Want de industrie wil enkel en alleen maar groeien en daarom verliezen ze het ecologisch aspect nog al te veel uit het oog.
Ik moet eerst over mijn levensstijl eens goed nadenken. Ik kan dan eens kijken wat ik daarvan allemaal kan aanpassen en bijwerken. Ik moet ook eens daadwerkelijk zaken dat ik belangrijk vind voor het klimaat uitvoeren in de praktijk, in plaats van dit altijd te zeggen dat ik dit 'zal' doen. Ik moet minder fastfood en minder vlees eten, dat zou ook al veel zijn wanneer ik dit doe. Meer mijn fiets gebruiken voor kleinere afstanden, gerecycleerd papier gebruiken i.p.v wit papier te gebruiken, meer zaken recycleren, minder snel eten weggooien, licht uit doen wanneer ik er niet meer moet zijn, alles uit stand-by zetten…
Weggooitest
Door deze test uit te voeren krijg je een heel goed beeld over jezelf hoeveel je daadwerkelijk weggooit van jouw eten. Na dit resultaat was ik wel wat geschrokken. Volgens de test blijkt het dat ik met mijn gezin zo'n goed 50 kilo eten jaarlijks weggooi. Als ik daar eens goed over nadenk. Dan denk ik, we konden even goed het eten aan arme mensen of vluchtelingen schenken i.p.v. dat zomaar weg te gooien. De website heeft me een aantal tips om beter met eten om te gaan zoals; letten bij het koken voor hoeveel eters je moet koken en de etensresten die overblijven bewaren voor de volgende dag om dit dan weer op te eten.
Wat betekent 'groen zijn' voor mij?
Voor mij betekend dat men spaarzaam moet zijn met alles. Bijvoorbeeld: apparaten volledig uitschakelen in plaats van op stand-by te zetten, lichten uitdoen wanneer men op die plaats niet meer moet zijn, eten langer bewaren,.. Men moet daarbij ook eens goed denken aan het milieu. Wat kunnen we doen om het milieu minder te vervuilen? Hoe gaan we dit aanpakken? Dit zijn allemaal goede vragen. Misschien kunnen we bijvoorbeeld eens beter gaan recycleren, minder vlees eten,...Men moet meer zorg dragen voor de natuur i.p.v. deze te vervuilen....
Zie ik het haalbaar dat België groeit naar een groene economie?
Volgens mij is dat wel haalbaar, maar dit zal lang duren. Wij werken er nu wel aan door acties op te richten. Ook heeft de politiek er voor gekozen om het vlees duurder te maken, zodat de mensen minder vlees eten. Want dit heeft een zeer grote ecologische voetafdruk. Men stimuleert hier ook in België om meer en meer gebruik te maken van de fiets i.p.v de auto. Maar wat hier het grootste probleem is, dat niet iedereen moeite doet. Wanneer niet iedereen samenwerkt om een groene economie te verkrijgen zal dit proces nog heel lang duren of gewoon stil vallen. Dus we moeten er echt wel op wijzen dat iedereen moeite moet doen om België groen te maken. Ook de fabrieken moeten er een steentje bijdragen door veel meer ecologischer te werk te gaan. Bijvoorbeeld door; minder te gebruik maken van verschillende verpakkingen en minder gebruik maken van transport en zoveel meer,...
Welvaart zonder groei
Volgens Tim Jackson heeft het welvaart zonder groei ons ook goede dingen gebracht. Het heeft gezorgd voor een betere gezondheidszorg, beter onderwijs, grotere levensverwachtingen. Het heeft de levensomstandigheden verbeterd op tal van plaatsen, dat kan niet ontkend worden. Maar dat is nu het dilemma: dat het al dat goeds heeft gedaan, maar nu zijn grenzen heeft bereikt.
Waarom is de huidige groei dan niet vol te houden?
Het systeem draait volgens hem op een continue expansie: de toename van de vraag van de consument. Maar omdat vol te kunnen houden boven een bepaald niveau moet ook de schuld toenemen en als de schuld toeneemt wordt het onstabiel. Wanneer het onstabiel wordt, zien we crisis ontstaan. Dat is precies wat er drie jaar geleden is gebeurd.
In de ontwikkelingslanden is nog ruimte voor groei voor het verbeteren van het levensstandaard, voor het optrekken van de consumptie. Maar als we die consumptie willen optrekken naar wat we in het Westen verwachten, naar een Westers consumptie patroon. Verwachten we dat de patroon blijft groeien tot het midden of het land van de eeuw, dan kijken we tegen een rekening aan die niet kan kloppen.
Door de financiële crisis is de groei bij ons wel stilgevallen. Maar over de aanpak over die crisis is er niets over te spreken.
Het idee om de banken te herkapitaliseren, om meer geld in omloop te brengen om geld in de economie te pompen, vooral dan in de bedrijfssector. Om erover te zorgen dat de winstgevendheid van de ondernemingen gevrijwaard wordt: dat alles berokkent de sociale cohesie in de rijkste landen schade. We hebben dus absoluut maatregelen nodig die daarmee afrekenen, en als we die niet hebben dan kijken we aan tegen sociale onrust zoals we die nog nooit gezien hebben.
Hoe het anders kan volgens Tim Jackson:
We moeten anders gaan leven volgens Tim Jackson en toont het goede voorbeeld. Hij rijdt met geen auto. Wanneer hij een auto nodigt heeft, huurt hij een auto. Hij probeert overal te voet te gaan of met de fiets. Voor langere afstanden af te leggen doet hij zijn stapschoenen aan. Dat is één van zijn ethische keuzes. Het is niet gemakkelijk maar het is iets wat ik kan doen
Peter Tom Jones zijn argumenten leunen heel dicht bij de argumenten van Tim Jackson. Hij vindt ook dat het gewesten er dringend iets moet aandoen. Zijn conclusie; "Een transitie naar een rechtvaardige duurzaamheid kan niet gebeuren zonder een bijdrage van de culturele sector, maar om die bijdrage te optimaliseren zal de cultuursector ook zelf ook in transitie moeten gaan. Het is een moeizaam proces, maar een zeer interessant proces voor de toekomst."
Peter Tom Jones zijn argumenten leunen heel dicht bij de argumenten van Tim Jackson. Hij vindt ook dat het gewesten er dringend iets moet aandoen. Zijn conclusie; "Een transitie naar een rechtvaardige duurzaamheid kan niet gebeuren zonder een bijdrage van de culturele sector, maar om die bijdrage te optimaliseren zal de cultuursector ook zelf ook in transitie moeten gaan. Het is een moeizaam proces, maar een zeer interessant proces voor de toekomst."
Ik vind de argumenten van Tim Jackson heel zinvol. Ik vind ook dat de groei in de ontwikkelingslanden moet verbeterd worden. Maar het moet daar niet worden zoals hier. Ik vind het goed dat hij het goede voorbeeld wil tonen aan de mensen door zelf moeite te doen om de welvaart niet te laten groeien maar te laten verminderen.
Wat is de plaats van de mens in de natuur en dit bij verschillende wereldreligies?
Natuur en Christendom
Natuur is voor het Christendom belangrijk. Want het was een onderdeel van de schepping van God. Volgens de Bijbel is de natuur ondergeschikt aan de mens. Want de mensen moet de verantwoordelijkheid opnemen voor de natuur. Zo moet de mensen verantwoordelijk zijn over al de dieren en planten. Maar de mens is geen eigenaar van de aarde, want dat is God. De mens moet enkel alleen zorg dragen van de Aarde. De mensen uit de Christendom vinden de natuur iets moois en dierbaar.
Natuur en Hindoeïsme
In hun heilig boek staan er ook teksten over de natuur. Mensen van het Hindoeïsme hebben veel respect voor de natuur.Want sommige van hen denken dat natuur een ziel kan hebben. Ze eten zelf geen vlees omdat ze een dier zien als respect voor de natuur. Ze vinden ook dat men geen geweld mag gebruiken tegen natuurelementen.
Natuur en Boeddhisme
Zij zien de aarde als een leven wezen. Boeddhisten zien zich zelf als een onderdeel van de natuur. De mens moet volgens hen inzicht hebben in de relatie tussen de mensen en planten, dieren en andere. Ze gaan met de natuur heel respectvol om.
Natuur en Islam
De Koran beschrijft dat alle planten en bomen de eer van Allah zingen. Volgens hen was Mohammed de eerste stichter van de natuur. Een goede moslim is volgens iemand die zijn/haar verantwoordelijk draagt voor de omgeving.
Natuur en Joden
Volgens hen heeft Jahweh de natuur aan de Joden gegeven. Niemand mag de natuur kapot maken, wie dat wel doet maakt Jahweh kapot. Veel Joods organisatie richten zich op de natuur. Men moet in dit geloof de natuur beschermen. Maar de natuur zien ze niet enkel en alleen positief , maar de natuur kan ook gebruikt worden om mensen te straffen.
Bronnen;
Do it now. Sing for the climate.(2012).[videofragment]. Afgehaald van https://www.youtube.com/
Lowyck,J.,(2011).Welvaart zonder groei[videofragment].afgehaald van https://www.youtube.com/
Tom Jonees, P.,(2012). Transitie naar rechtvaardige duurzaamheid[videofragment].afgehaald van https://www.youtube.com/
Levensbeschouwing.(2009).Geraadpleegd op 21 december 2015, op http://www.cmo.nl/
Sing for the climate [afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Ecologische voetafdruk[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Vraagtekens[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Ontwikkelingslanden[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Symbool Christendom[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Symbool Jodendom[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Symbool Islam[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Symbool Boeddhisme[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Sybool Hindoeïsme [afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
WFF.(2015). Ecologische voetafdruk berekenen (website) http://wwf.org/
Milieu Centraal.(2015) De weggooitest (website), http://www.milieucentraal.nl
Lowyck,J.,(2011).Welvaart zonder groei[videofragment].afgehaald van https://www.youtube.com/
Tom Jonees, P.,(2012). Transitie naar rechtvaardige duurzaamheid[videofragment].afgehaald van https://www.youtube.com/
Levensbeschouwing.(2009).Geraadpleegd op 21 december 2015, op http://www.cmo.nl/
Sing for the climate [afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Ecologische voetafdruk[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Vraagtekens[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Ontwikkelingslanden[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Symbool Christendom[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Symbool Jodendom[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Symbool Islam[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Symbool Boeddhisme[afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
Sybool Hindoeïsme [afbeelding].afgehaald van https:/www.google.be/
WFF.(2015). Ecologische voetafdruk berekenen (website) http://wwf.org/
Milieu Centraal.(2015) De weggooitest (website), http://www.milieucentraal.nl
Ik vind het mooi om te lezen hoe je werkelijk er iets wil aan doen om je ecologische afdruk te verminderen! Het zal natuurlijk niet helpen wanneer er maar één iemand de moeite doet dus het is inderdaad belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen en zeker ook de fabrieken. Ik zie het ook wel haalbaar dat ons klein landje ecologischer wordt maar het zal inderdaad heel wat tijd vragen! We zullen zien wat de toekomst brengt ik hoop ook alvast samen met jou dat die er rooskleurig uitziet voor ons klimaat en de natuur! :)
BeantwoordenVerwijderen